Сръбските медии  съобщават, че в Западните покрайнини днес е арестуван

...
Сръбските медии  съобщават, че в Западните покрайнини днес е арестуван
Коментари Харесай

Сърбия арестува мъж, заподозрян в шпионаж в полза на България

Сръбските медии  оповестяват, че в Западните околности през днешния ден е задържан 61-годишен мъж с букви Л. Г., който е " шпионирал в интерес на България ", предаде  БГНЕС. В публикуваното до всички медии малко известие на прокуратурата от град Враня се споделя, че " против лицето е повдигнато обвиняване за подозрения в осъществяване на шпионска активност ". Според прокуратурата Л.Г. е предавал на членове на организация от България военни секрети, които могат да доведат до нездравословни последици за сигурността, защитата и военните ползи на Сърбия ".

Л.Г. е задържан след дълготрайно следене от страна на спецслужбите на страната и прокуратурата във Враня. Задържаният е предаден на следствените органи за разпит.

Рано тази заран в Босилеград бяха изпратени доста полицейски сили с цялото си въоръжение и демонстративно патрулираха из центъра на града. Задържаният е пенсионер с малък търговски бизнес и в никакъв случай не е бил деен политически.

По случая са работили Агенцията за сигурност и информация (БИА) и Военното контраразузнаване (ВБА).

Кореспондентът на БГНЕС напомня, че " това е следващо посягане против правата на българите в Западните околности ". През последните няколко седмици в страната не бе позволен български някогашен посланик, а книгите му бяха конфискувани. В същото време бе повдигнато обвиняване против ръководителя на Културния осведомителния център в Босилеград Иван Николов, което припомня на най-мрачните времена на злокобната югославска държавна сигурност от времето на диктатора Йосип Броз Тито - УДБА.

Само преди няколко месеца в наличието на Румен Радев в центъра на София сръбският президент Александър Вучич цинично се похвали, че подслушва цялата връзка на Българския културен център в Босилеград с България.

През последните няколко месеца сръбските дипломати в София на няколко пъти бяха извикани в българското Министерство на външните работи, като им бе връчен изострен митинг за дейностите на сръбските управляващи в Западните Покрайнини. Българският дипломат в Белград насочи също изострен митинг в сръбското външно министерство.

Това не е първият случай, когато сръбски управляващи и публични лица упрекват България в шпионаж. През ноември 2019 година ръководещите в Белград упрекнаха страната ни, че е основала център на българска шпионска мрежа на сръбска територия. Тогава българското Министерство на външните работи насочи изострен митинг. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР